Nederlands (Nederland) English (United Kingdom) Deutsch (Deutschland)
  • darkblurbg
    Vanadium redoxflow technologie
  • darkblurbg
    De batterij met de langste adem

Vanadium redoxflow batterij

De Vanadium redoxflow batterij is een efficiënte manier om elektrische energie via redoxreacties op te slaan als chemische energie. In de batterij van Volterion/Redox Storage Solutions is dit proces ondergebracht in een uiterst compact systeem dat configureerbaar is voor elke toepassing.

Stacks

Het hart van de batterij bestaat uit de zogenoemde stacks. Dit zijn gestapelde cellen met in elke cel een positieve en negatieve elektrode, gescheiden door een membraan dat ionen door kan laten en zorgt dat de elektrolyten niet vermengen. Hoe meer cellen en hoe meer stacks, des te meer vermogen (kilowatt) levert de batterij.

Elektrolyten

De energieopslag vindt plaats in twee tanks met vloeibaar elektrolyt op basis van Vanadium. De ene bevat een positief elektrolyt, de ander een negatief elektrolyt. Hoe meer elektrolyt en hoe groter de tanks, des te groter de opslagcapaciteit (kilowattuur) van de batterij.

Laden en ontladen

Met duurzaam opgewekte stroom uit bijvoorbeeld zonnepanelen kan de batterij opgeladen worden. Ionen in de positieve tank met elektrolyt geven daarbij een elektron af dat via het membraan de tank met negatief elektrolyt kan bereiken. Daar wordt de elektrische energie opgeslagen als chemische energie. Bij het ontladen van de batterij gebeurt het omgekeerde.

Vanadium

Vanadium is bijzonder geschikt voor de redoxflow batterij. Doordat er vier verschillende valenties van het element zijn (V2+ en V3+ in de ene tank en V4+ en V5+ in de andere tank), heeft het elektrolyt geen last van vervuiling door andere elementen. Bovendien is Vanadium een van de weinige elementen die niet leidt tot corrosie.

Batterijontwerp

Ons unieke batterijontwerp is mogelijk door een zeer nauwkeurige lasmethode. De traditioneel gebruikte pakkingen zijn daardoor overbodig en dat resulteert in robuuste, lekvrije, lichte en zeer compacte stacks. Wat betreft kostprijs per kWh kunnen deze de concurrentie met de beste Lithium Ion-systemen gemakkelijk aan.

Maatwerk

Redoxflow batterijen zijn in elke configuratie samen te stellen. De stacks (vermogen) en de tanks met elektrolyt (capaciteit), zijn beide onafhankelijk van elkaar te schalen. In één unit kunnen 1 tot 6 stacks, goed voor 2,5 kW tot 15 kW vermogen. De capaciteit per unit kan oplopen van 13kWh tot 300 kWh. Voor industriële toepassingen zijn meerdere units eenvoudig te koppelen.

Productinformatie