Nederlands (Nederland) English (United Kingdom)
  • darkblurbg

Toepassingen voor optimaal energiemanagement

De zon ’s nachts laten schijnen – met flow batterijen!

We kunnen niet altijd vertrouwen op de wind voor turbines of zon voor de panelen (bijvoorbeeld 's nachts). Hoe kunnen we onze maatschappij dan duurzaam en betrouwbaar van stroom voorzien? Door hernieuwbare energiebronnen te combineren met oplossingen als flow batterijen!

De redoxflow batterij van Redox Storage Solutions biedt tal van mogelijkheden in optimaal energiemanagement voor bedrijven, woningcorporaties, wooncollectieven, overheden en zelfs particulieren.

De energie-intensieve industrie worstelt met zaken als het optimaliseren van het eigen verbruik, het vermijden van netwerkkosten en het koolstofvrij maken van de gebruikte energie. Op basis van de flow batterij opslagtechnologie bieden wij onze klanten een alomvattend concept dat zorgt voor energievoorziening en netwerkkwaliteit, dat het eigen verbruik van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen verhoogt en bovendien tonnen CO2-uitstoot per jaar bespaart.

Commerciële grids

Steeds meer bedrijven installeren zonne-energie om hun duurzaamheidsdoelstellingen te versnellen. Met het opslaan van de duurzaam opgewekte energie kan deze beter benut worden, bijvoorbeeld als de piekvraag overdag overtroffen wordt.

Energieopslag maakt het bovendien rendabel een groter PV-vermogen te installeren. De overtollige energie is dan 's avonds en ’s nachts te gebruiken. Een batterijsysteem maakt het rendabel twee- tot driemaal zoveel duurzame energiebronnen te installeren.

En batterijen met slim energiebeheer maken het mogelijk te profiteren van het prijsverschil tussen hoog en laag tarief door op laag tarief stroom van het net op te slaan en deze tijdens piektijden te gebruiken.

Voor de agrarische sector, afgelegen bedrijfsvestigingen, campings of andere locaties met zonnepanelen of windturbines, is de redoxflow batterij de ideale manier om zelfstandig te kunnen opereren onafhankelijk van het net. Uiteraard kan een batterij uitstekend functioneren als noodstroomvoorziening.

Batterijen voor commerciële grids
Batterijen voor industriële toepassing

Industriële toepassingen

Veel industrieën gebruiken meerdere keren per dag batchprocessen in hun productie. Als het batchproces een hoog energieverbruik heeft, leidt dit meestal tot zeer hoge piekbelastingen. Dit kan op zijn beurt leiden tot hoge tarieven en in het algemeen tot hogere kosten. Een batterijsysteem kan helpen om de vraag af te vlakken en de kosten te verlagen. In combinatie met duurzame opwekking of gecombineerde opwekking van stroom en warmte kan dit het gebruik van zelf opgewekte stroom verder vergroten.

De superieure levensduur van redoxflow-batterijen ondersteunt dergelijke – hoog cyclische - toepassingen met een zeer robuuste, duurzame technologie. De terugverdientijd is meestal ook vrij kort vanwege het indammen van de piekbelasting en de hoge energiebesparing omdat de batterij meerdere keren per dag wordt gebruikt.

Duurzame infrastructuur

Duurzame infrastructuur is een belangrijk onderdeel van de agenda voor een duurzame samenleving. Infrastructuur is verantwoordelijk voor meer dan de helft van de wereldwijde CO2-uitstoot. Redox flow-batterijen kunnen bij infrastructurele werken een effectieve bijdrage leveren aan de verlaging van die uitstoot. Zonnepanelen op bijvoorbeeld tunneldaken of drijvend op waterbergingszones kunnen samen met batterijen een energie-neutrale exploitatie mogelijk maken. Redox Flow batterijen zijn voor (kritische) infrastructuur met name aantrekkelijk omdat ze zeer betrouwbaar zijn, goedkope en duurzame materialen gebruiken en in hoge mate veilig zijn.

In Zuid-Duitsland staat een waterzuiveringsinstallatie die dagelijks tot tien keer een piekvermogen van 200kW nodig heeft. Door een slimme combinatie van warmtekrachtkoppeling, zonnepanelen en een flow batterij werkt werkt de installatie vrijwel energie-neutraal. Daarnaast wordt de VRFB-batterij gebruikt om de piekbelasting te verlagen en daarmee de aansluitingskosten.

Batterijen voor duurzame infrastructuur
Batterijen voor particulier gebruik

Particulieren

Ook voor huiseigenaren wordt energieopslag voor de woning steeds interessanter. Zelf opgewekte elektriciteit is op elk moment van de dag beschikbaar, er kunnen ’s nachts een of meerdere auto’s mee worden opgeladen en de bewoners hebben geen last meer van stroomstoringen op het net. Voor zakelijke toepassingen aan huis is een batterij nu al rendabel door de mogelijkheden van versnelde afschrijving en investeringsaftrek.